fbpx
Nyhet! Bli matchad med rätt psykolog. Klicka här!

Parterapi bidrar till goda och starka förhållanden

September 26, 2014

När vardagen fylls av irritation

Alla irriterar sig på sin partner vid något tillfälle. Småsaker blir snabbt stora i det stressiga ”livspusslet” som det talas så mycket om idag. Om du och din partner hyser olika åsikter om hur ofta det ska dammsugas påminns ni om det varje gång dammsugaren ska fram. När irritationen och frustrationen ligger och gnager är det lätt att börja bråka om sådant som ni aldrig bråkat om förut. Det kan tyckas vara enkelt att lösa en sådan simpel sak och ofta hittar ni snabbt en kompromiss. När småbråken har börjat kan det dock tyvärr bli en ond cirkel. Irritationen landar i ett gräl på bara några minuter eftersom den aldrig riktigt släpper taget om någon av er. Missförstånden avlöser varandra.

Det här försvagar självklart förhållandet och gör att ni tappar tilliten till varandra. När stora val eller problem dyker upp är det svårt att ta sig an dem tillsammans eftersom känslan av att vara ett team inte finns där. Även om ett livsavgörande val var upptakten till osämjan, är det inte ovanligt att det är småsakerna som blir droppen som får bägaren att rinna över. Till exempel kan småbarnsåren göra föräldrar lättretliga. Det är inget att skämmas över, sömnlöshet kan ge vem som helst kort stubin. Ingen av er vill ge upp förhållandet, särskilt om det är barn med i bilden, men ingen av er mår heller bra i det. Kanske börjar ni fundera på att prova parterapi. Ibland skrämmer själva ordet parterapi. Det kan bero på att ni tycker att ni borde ”klara det på egen hand”. Parterapi kan också kännas som ett bevis för att relationen inte fungerar, ibland känns det till och med skamligt. Se det istället som en styrka, att ni väljer att arbeta med er relation. Många får en starkare relation än någonsin tack vare de verktyg parterapi ger er. Det är inte ett misslyckande utan ett bevis på er kärlek att ni vill arbeta tillsammans genom parterapi.

Vad kan man göra då?

Vi psykologer som leder parterapi vet att när det gått för långt är det svårt för ett par att själva lösa problemen. De älskar varandra men den onda cirkeln gör det svårt att leva under samma tak. Här kommer parterapi in. Ni får en tredje part som kan ställa frågor, hjälpa er att lyssna på varandra och stötta varandra istället för att trycka ner varandra. Psykologen som arbetar med parterapi fungerar helt enkelt som en katalysator för att återuppliva det där ni hade när allt var bra. Terapiformen handlar om att ge er verktyg, inte att bestämma över hur er relation ska se ut.

I parterapi arbetar vi mycket med kommunikation. Ett av de vanligaste problemen att lösa med hjälp av terapi är att det frustrerade paret inte längre hör vad den andra faktiskt säger. En del verktyg under parterapi är så enkla som att lyssna på varandra. Ni får varsin stund där ni berättar hur ni känner. Här är det viktigt att ingen av er får lov att säga hur den andre känner eller tänker. Ett bra trick är att börja meningarna med ”Jag känner…” eller att förklara ”När du gör så här tror jag att…”.

Under tiden du berättar får partnern inte avbryta och vice versa. Uppgiften blir att bara lyssna och ta in den andres sida. En psykolog hjälper er att lyckas med detta utan att det eskalerar till bråk. Det kan ibland ge en aha-upplevelse. Några behöver bara ett par timmars parterapi. Andra behöver samtalen längre. Tänk på att problemen kanske byggts upp under flera år. Då är inte ett par månaders samtal särskilt mycket.

Det finns alltid två personer i ett par

Ofta handlar parterapi om att reda ut missförstånd och hitta kompromisser. Det perfekta paret som är lika i allt existerar inte. Och om du tänker efter, hur spännande hade det varit? Glöm inte att det troligen var många av de små olikheterna du blev förälskad i.

Ibland känns det som att du försvunnit i parrelationen. Dina intressen som fanns innan ni blev ett par kanske har försakats. I en del fall är det bra att du får gå och arbeta med dig själv också och fundera över vem du är. Enskild terapi tillsammans med parterapi kan i de fallen hjälpa er som par. Allt arbete tillsammans och på egen hand känns alltid värt det när ni hittar tillbaka till varandra och kärleken segrar över vardagsproblemen.

Recent Posts

Ny hemsida

Vi är stolta och glada för att kunna presentera PsykologA:s nya hemsida. Ny snyggare design och enklare navigering för...

Anknytningsteorin

Anknytningsteorin betonar att alla barn måste få känna sig trygga Det finns många föräldrar som kan vittna om hur...

Stresshantering

Energiinjektion eller utmattning Stress är en naturlig del av livet. När du behöver extra kraft sparkar kroppen igång...