Negativa automatiska tankar kommer och går som de vill
Du är på väg till arbetsintervjun för ditt drömjobb. Tankarna snurrar runt i huvudet. Sudokun på tåget håller dem tillbaka en stund, men hur mycket du än kämpar grubblar du vidare. Trots att du försökt peppa dig själv återkommer idéer om att du inte är tillräckligt bra för jobbet, att ditt CV inte duger, att de inte kommer tycka om dig eller kanske tycka att du ser konstig ut. När resan till intervjun äntligen närmar sig sitt slut känner du dig nästan utmattad av all nervositet och osäkerhet. Kanske går detta ut över intervjun, och du får inte jobbet trots att du varit bäst person för det. Känner du igen dig i denna eller liknande situationer?
Det är svårt att må bra när hjärnan så fort du inte sysselsätter den omedvetet fylls av oro, grubblerier över att inte vara god nog eller andra liknande tankar. Även om du försöker tränga bort dem och säga emot dem återkommer de. Detta kallas för negativa automatiska tankar. Till skillnad från när du löser ett mattetal, diskuterar en film eller lär dig en ny sång har du inte framkallat dessa tankar med mening. De dyker upp ändå. Ibland är de så snabba att du knappt hinner identifiera dem, men de lämnar obehagliga känslor efter sig. Du blir osäker på dig själv, nervös i vissa situationer och vågar dig inte på sådant du egentligen hade velat göra.
Negativa automatiska tankar i vardagen
Du tänker varje dag en otrolig mängd tankar som du aldrig blir helt medveten om. På vägen till bussen kanske du tänker ”där satt det en katt” eller ”tanten ser trött ut” utan att du hinner registrera det själv. Negativa automatiska tankar kan störa enkla vardagssysslor eftersom de inte bara passerar utan orsakar negativa känslor eller en negativ inställning. Det är lätt att råka fångas i en fälla och dra felaktiga slutsatser när du utsätts för negativa automatiska tankar. Säg att du möter en vän som du inte träffat på länge. Vännen ser ledsen ut och snabbt drar negativa automatiska tankar fram möjligheten att det är du som är orsaken. Det är till och med möjligt att du inte vågar fråga. Du är inte medveten om de negativa automatiska tankarna som framkallade känslan utan tror det är en logisk slutsats. Vid nästa tillfälle du träffar en vän som inte mår bra är det ännu lättare att dra samma slutsats. Dina negativa automatiska tankar i ditt huvud bekräftades i det förra mötet eftersom du inte ställde frågan. Nu har de därför ännu större kraft att påverka dina medvetna tankar och dina känslor.
Varför har vi negativa automatiska tankar?
Varken du eller din vän mår bra av att dina negativa automatiska tankar får dig att tro att relationen är dålig. Oftast har negativa automatiska tankar fel. Vänner var ledsna av andra anledningar och de som intervjuade dig tyckte inte du såg konstig ut. Men varför dyker de då upp? Inom KBT, kognitiv beteendeterapi, får du hjälp med att identifiera vilka negativa automatiska tankar du har. När du och psykologen kan diskutera dem finner ni tillsammans de grundantaganden som ligger bakom. Ser du dig som en dålig vän i allmänhet kan negativa automatiska tankar dyka upp kring detta. Sannolikheten är mycket stor att grundantagandet är fel och att du inte alls är en dålig vän. Det kan finnas många anledningar till varför du tror detta. Det är då viktigt att identifiera och ifrågasätta varför du skulle vara en dålig vän.
Det går att bli av med negativa automatiska tankar
I en diskussion om varför du skulle vara en dålig vän kan du logiskt sett förstå att det inte är sant. Sedan väntar en resa mot att förändra det grundantagandet. Då kommer du med tiden slippa negativa automatiska tankar kring detta. När du träffar en vän som är ledsen tror du inte längre undermedvetet att det beror på dig. Tvärtemot kanske du tänker att du kan hjälpa vännen. Det är tack vare att du ändrat synen på dig själv och därmed motat bort dina negativa automatiska tankar ur systemet.
Det är många som har negativa automatiska tankar, men det är svårt att själv identifiera och diskutera dem. Genom att hitta en psykolog du trivs med och litar på har du tagit ett stort första steg. Sök dig till en mottagning som erbjuder olika alternativ för att hitta den bästa matchningen.