fbpx
Nyhet! Bli matchad med rätt psykolog. Klicka här!

Fundamentala attributionsfelet

January 2, 2015

Fundamentala attributionsfelet – du är lat och jag har otur

De flesta av oss har någon gång kört alldeles för fort. Det var en stressig dag, det viktiga mötet skulle snart börja, barnen väntade på dagis. Oavsett förklaringen ledde detta till en bilkörning som vi egentligen anser är vårdslös. Om du är som de flesta andra tänkte du inte så mycket mer på den saken. Det fanns en förklaring och du brukar ju i andra fall köra lugnt och försiktigt. Den som resonerar precis likadant när en annan bil kör för nära, svänger in precis framför eller kör alldeles för fort lyckas med något ovanligt. Vi människor har nämligen mycket lättare att låta situationen förklara beteendet när det är vårt eget beteende. När vi ser hur andra beter sig tror vi däremot att det beror på deras personlighet.

Det förklarar resonemanget om att jag blev sen eftersom bussen var sen medan arbetskamraten är tidsoptimist eller lat. Tyvärr är det här sättet att tänka mycket vanligt och omöjligt att helt undvika. Begreppet det fundamentala attributionsfelet sammanfattar problemet. Fundamentala, eller grundläggande fel, i vilka attribut (egenskaper) du tillskriver en person finns hos oss alla. Faktum är att det är mycket svårt att skilja på vad någon säger eller gör och vad denne faktiskt tycker. Studier visar att personer som fått i uppdrag att skriva positiva respektive negativa påståenden uppfattas stå bakom den åsikten även när läsaren känner till att de styrts av uppdraget.

Det fundamentala attributionsfelet och skådespeleri

Ett bra exempel på det fundamentala attributionsfelet hittar vi i film och teater. De flesta har någon uppfattning om hur skådespelare är som personer trots att de aldrig träffat skådespelarna. Efter många uppträdanden, och dessutom ibland i liknande roller, blir det svårt att skilja på person och roll. I extrema fall har skådespelarna till och med anklagats för de onda dåd de gjort i sin rollprestation. Normalt sett händer dock inte detta, men däremot är det svårt för den mänskliga hjärnan att undvika det fundamentala attributionsfelet helt. För skådespelare som identifieras i mycket hög grad med sin roll kan det fundamentala attributionsfelet ställa till med stora problem. Leonard Nimroy spelade den mycket populäre karaktären Spock i den välkända serien Star Trek. Han har skrivit två böcker som handlar om hur det fundamentala attributionsfelet gjorde att hans egen personlighet ignorerades. Han förväntades ”vara” Spock även på sin lediga tid.

Det fundamentala attributionsfelet i vardagen

I vardagen råkar vi dagligen ut för situationer där det fundamentala attributionsfelet påverkar hur vi uppfattar någon. Var ICA-kassörskan oprofessionell eller hade han råkat ut för en ledsam händelse på morgonen? I de flesta fall tänker vi tyvärr inte ens på den andra möjligheten på grund av det fundamentala attributionsfelet. När vi själva är otrevliga förklarar vi det istället med en stressig morgon. Ibland har vi till och med tendenser att ursäkta oss lite väl mycket. Kanske fanns möjligheten att koppla på ett leende för kundens skull trots att morgonen varit urusel. Det fundamentala attributionsfelet slår alltså åt båda hållen.

När det fundamentala attributionsfelet avgör hur vi uppfattar andra människor och hur de uppfattar oss påverkar det självklart våra relationer. Konflikter kan uppstå både på arbetet och hemma om vi hela tiden använder olika standarder för oss själva respektive andra. Oftast inverkar det fundamentala attributionsfelet så pass lite att ingen större skada uppstår. I en del fall kan det dock orsaka stora och långvariga gräl. Säg till exempel att du genom det fundamentala attributionsfelet uppfattar din arbetskamrat som lat en dag när denne har sovit dåligt flera nätter. Nästa gång det finns möjlighet att uppfatta dennes beteende som lättja är det ännu större risk att du gör det. Du tror redan att arbetskamraten är lat och det blir då en logisk förklaring. Det fundamentala attributionsfelet kan med andra ord leda till en ond cirkel.

Kan vi undvika det fundamentala attributionsfelet?

Det går inte att helt undvika det fundamentala attributionsfelet. Däremot kan vi motarbeta tendenserna genom att bli medvetna om dem. Det kan bland annat vara en viktig del i parterapi eftersom båda parterna tenderar att uppfatta varandra negativt. När det fundamentala attributionsfelet ställer till med problem för dig, till exempel genom att det inverkar negativt på dina relationer, kan coaching hjälpa dig. Tillsammans med en psykolog sätter du mål och funderar över hur du ska ta dig dit. Om du vill slippa återkommande konflikter kanske det fundamentala attributionsfelet är något du bör uppmärksamma mer i din vardag.

Meta title: Fundamentala attributionsfelet ger problem i relationer
Meta description: Det fundamentala attributionsfelet gör att vi bedömer oss själva och andra olika. När det försämrar relationer kan en psykolog hjälpa till.
Alt. Title 1: Fundamentala attributionsfelet handlar om att vi ser våra egna handlingar i en situation och andras helt beroende av personlighet
Alt. Title 2: Fundamentala attributionsfelet ger en orättvis bedömning som kan orsaka konflikter.

Recent Posts

Ny hemsida

Vi är stolta och glada för att kunna presentera PsykologA:s nya hemsida. Ny snyggare design och enklare navigering för...

Anknytningsteorin

Anknytningsteorin betonar att alla barn måste få känna sig trygga Det finns många föräldrar som kan vittna om hur...

Stresshantering

Energiinjektion eller utmattning Stress är en naturlig del av livet. När du behöver extra kraft sparkar kroppen igång...