fbpx
Nyhet! Bli matchad med rätt psykolog. Klicka här!

Stresshantering

October 4, 2014

Energiinjektion eller utmattning

Stress är en naturlig del av livet. När du behöver extra kraft sparkar kroppen igång det autonoma nervsystemet, vilket gör att du under en kort period kan ge 120 %. Samtidigt sliter detta självklart på kroppen. Tänk att du i vanliga fall går till arbetet. En dag har du blivit försenad. Du springer samma sträcka. Det går mycket fortare, men du blir också tröttare efteråt. Extra fart och energi kan behövas för att klara av en arbetsuppgift med kort deadline, skriva ett prov eller tävla i en idrott. De flesta utmaningar den moderna människan möter är sådana som de två första exemplen. Situationer där du behöver anstränga hjärnan och inte musklerna. Vår biologiska respons ser dock likadan ut i båda fallen. Vår reaktion till stress är en kvarleva från en tid av fara, då stress innebar ett beslut mellan att slåss eller fly. Dagens samhälle är fullt av fler och även konstanta stressmoment, och det är därför oerhört viktigt att lära sig hantera dem.

Positiv och negativ stress

Stress är positivt när du är duktig på stresshantering. Genom stresshantering håller stressen sig på lagom nivåer. Du ser till att ditt parasympatiska nervsystem kommer igång med jämna mellanrum. Det ger motsatt effekt mot det sympatiska systemet. Tänk att du får stanna och flåsa på vägen till jobbet eller till och med sova ut efter en lång vandring. Kroppen blir återställd och redo igen. Om du inte får vila eller förväntningarna är för höga blir stressen negativ. Det är vanligt att den högsta ribban läggs av dig själv, även om det känns som den kommer från andra. Stresshantering krävs framförallt när du inte vet hur du ska göra för att klara av situationen. Bra exempel på det är att vara stressad över att kanske förlora jobbet eller bli sjuk när du inte har tid med det. Kroppen går på högvarv men du kan inte använda energin. Utan stresshantering slits du ut.

Symptom på att det gått för långt

Vid långvarig negativ stress tar du skada. I värsta fall kan du få hjärtproblem, en utmattningsdepression eller svår värk i kroppen om du inte lär dig stresshantering. Därför är det viktigt att uppmärksamma varningstecknen. Du ska absolut inte skämmas eller känna dig underlägsen för att du inte är tillräckligt bra på stresshantering. Det måste precis som andra förmågor övas upp.

Det finns många olika varningstecken. Därför är det noga att du inte avskriver stress som orsak även om du bara upplever ett par av dem. Några mycket vanliga exempel är onormal trötthet, sömnsvårigheter, att inte kunna slappna av samt att ha svårt att fokusera och minnas. Du kan också känna ångest, vara lättirriterad eller ha svårt att släppa problem. Bortse inte från fysiska symptom som ont i magen, huvudet eller i kroppen, att tappa sexlusten eller att bli sjuk ofta. Negativ stress kan bli en ond cirkel utan stresshantering. För att spara tid slutar många att umgås och vila för att hinna arbeta ännu hårdare. Rökning, alkohol, fett, socker och kaffe används ofta för att döva symptomen istället för att lära sig stresshantering. Om du känner igen dig eller någon nära dig i detta är det dags att fundera på hur den onda spiralen kan hävas.

Att lära sig stresshantering

Om du är utsatt för en mindre mängd negativ stress klarar du ofta att vända trenden själv. Stresshantering handlar till exempel om att få tillräckligt med sömn, motionera och lära dig att komma i viloläge. En del verktyg för stresshantering är så enkla som att prata och gå långsammare eller vara mer utomhus. Du kan även träna på att slappna av genom till exempel mindfulness. En del av stresshanteringen handlar om att utmana dig själv. Ta en omväg till affären och välj den längsta kön. Då kan du öva tankar och känslor så att stresskänslorna försvinner. Vilken stresshantering som är mest effektiv är individuellt. Under tiden du mår dåligt och inte har lärt dig vilken stresshantering som är bäst kan anhöriga hjälpa till genom att avlasta dig. Kanske kan de städa eller gå och handla åt dig så att du får vila?

Livscoaching är ett bra stöd för att lära sig stresshantering. I de fall du levt med negativ stress under lång tid kan fler åtgärder behövas. Beroende på vad som passar dig bäst finns det olika former av terapi. Efter avslutad behandling har din arbetsgivare ansvar för att se till att din arbetssituation fungerar. Allt det här gör att du har goda möjligheter att lägga din stress på hyllan och leva ett harmoniskt liv.

Recent Posts

Ny hemsida

Vi är stolta och glada för att kunna presentera PsykologA:s nya hemsida. Ny snyggare design och enklare navigering för...

Anknytningsteorin

Anknytningsteorin betonar att alla barn måste få känna sig trygga Det finns många föräldrar som kan vittna om hur...