fbpx
Nyhet! Bli matchad med rätt psykolog. Klicka här!

Mental träning och idrottspsykologi

Med hjälp av mental träning kan du utveckla dig själv till en ny nivå. Det kan tex handla om att hitta fokus, motivation, koncentration eller hantering av nervositet eller press. På PsykologA finns det psykologer som är experter inom mental träning och idrottspsykologi.

Idrottspsykologi kan ta dig steget längre

Är du en motionär som satsar inför midnattsloppet eller vårruset? Eller är du kanske en tävlande idrottare som har fastnat i din träning och inte längre utvecklas mot den nivå du vill nå? Oavsett vilken kategori du tillhör, eller om du skulle beskriva dig själv som någon som ligger någonstans mellan båda dessa kategorier, så kan du kanske hjälpas genom idrottspsykologi och mental träning.

Säkerligen har du hört talas om elitidrottare som efter sin aktiva karriär ägnar sig åt att föreläsa om målsättningar, vinnartänk och liknande ämnen. Anledningen till att dessa personer har kunskap nog att ägna sig åt detta är inte enbart tidigare guldmedaljer och världsrekord, utan också att de ofta skaffat sig en viss kunskap inom det viktiga men ibland underskattade ämnet idrottspsykologi. Vikten och användandet av mentalt förberedande inför en fysisk prestation sträcker sig långt tillbaka i tiden, men det var först år 1965 som världsorganisationen International Society of Sport Psychology bildades. Detta markerade födelsen av idrottspsykologi som vetenskaplig disciplin.

Många teorier kring idrottspsykologin positiva effekter möttes till en början av en viss skepticism, och än idag är mental träning lång ifrån lika självklar som barmarksträning. Det är så fortfarande relativt få som utöver det seriöst, men det blir mer och mer populärt i takt med att tabun kring mental träning blir mindre. Det är också en missuppfattning att den här typen av psykologi eller mental träning enbart skulle vara något för elitidrottare. Sedan framväxten av denna moderna disciplin har man sett att idrottare på alla nivåer kan gagnas av att träna sin mentala förmåga.

Hur du kan använda mental träning

Tillsammans med en utbildad och erfaren coach som arbetar med idrottspsykologi så genomgår du en serie motiverande samtal. Under samtalen tar ni tillsammans reda på vilka eventuella hinder som ligger mellan dig och dina önskade resultat. Tillsammans kan ni testa beprövade metoder som tidigare hjälpt OS-medaljörer för att hitta fram till den teknik som fungerar bäst för just dig och dina uppställda mål.

Om du har ett mål med din träning eller ditt tävlande, som åtminstone för dig själv är tydligt och känns fysiskt möjligt att uppnå, så är mental träning något som kan hjälpa dig den sista biten fram till det hägrande målet. Beroende på målsättningen och din egen vilja att lägga ned tid och energi på strukturerade samtal med psykolog så kan du hjälpas av denna metod.