fbpx
Nyhet! Bli matchad med rätt psykolog. Klicka här!

Kognitiv dissonans

January 12, 2015

Kognitiv dissonans och varför det känns bra att göra rätt

Någon gång har vi alla handlat tvärtemot vad vi egentligen tycker är rätt. Känslan av att vakna upp och när drömmarna skingrats minnas hur illa du behandlat en vän dagen innan är inte rolig. Sättet du uppförde dig på går inte alls ihop med dina värderingar kring vänskap. När det inte går att förtränga det som hänt försöker du omedvetet hitta andra vägar att slippa undan ångern. Du kanske försöker övertyga både dig själv och andra om att det nog var vännens fel också, och att din reaktion egentligen var helt normal. Det är ett förhållandevis vanligt försvarsbeteende.

Vi kan inte gå tillbaka i tiden och säga eller göra något annat än vad vi sa eller gjorde i en situation. Däremot kan du be om ursäkt och försöka göra saken bättre. Säg till exempel att du är på födelsedagskalas och råkar putta ner en present på golvet så att den går sönder. Det är så klart tråkigt och något du skäms över eftersom du visste att presentbordet stod precis där. Vad gör du sedan? Du kan be om ursäkt och köpa en ny likadan present. Du skulle också kunna påpeka hur dumt det var att lägga presenten så nära kanten precis där många går och skälla på den som ställt fram presentbordet. I första fallet försöker du göra rätt i enlighet med de värderingar du har och i andra ändrar du dina värderingar för att passa in med det du gjort.

Kognitiv dissonans är obehagligt

När du handlat tvärtemot vad som är rätt enligt dina värderingar uppstår kognitiv dissonans. Det innebär att det har uppstått disharmoni (dissonans) i dina föreställningar, dina kognitioner. Det kan även uppstå kognitiv dissonans om du får reda på något som inte stämmer med en tidigare uppfattning. En människa som försökt göra goda handlingar och får reda på att det i själva verket inte alls ledde till något gott blir besviken. Det kan också hända att denne inte vill erkänna hur det är utan försöker hålla fast vid det gamla. Då hade personen inte gjort fel och hade inte behövt ångra sig. Det är ett sätt att hantera kognitiv dissonans.

Kognitiv dissonans är obehagligt. När vi utsätts för kognitiv dissonans försöker vi så fort som möjligt göra oss av med den. Det är en stor lättnad att återigen ha harmoni i sitt tankesystem. Tänk på hur jobbigt det är att gräla med en nära vän, och hur svårt det är att sluta grubbla över det innan allt är löst. I de fall du råkar ut för kognitiv dissonans är det ungefär som att gräla med sig själv. Det är ännu svårare att släppa innan harmonin återkommit.

Kognitiv dissonans och logik

Det är förhållandevis lätt att hamna i försvarsställning när du utsätts för kognitiv dissonans. Det kan tyckas som kognitiv dissonans går tvärt emot logiken, eftersom försvarsmekanismen kan ge ologiska förklaringar. Ibland är det dock enklare att släppa det logiska tänkandet för att slippa obehaget av både kognitiva dissonans och känslan av att ha gjort fel. Samtidigt är det svårt att övertyga sig själv trots att du slipper kognitiv dissonans om det går emot principer du haft länge. Obehaget som uppstår genom kognitiv dissonans ligger kvar och stör. Då kan det vara skönt att få hjälp att reda ut vad det egentligen är som du mår dåligt av. En kognitiv dissonans som du försökt lösa genom en försvarsmekanism är du troligen inte helt medveten om. I det fallet kan samtal med en psykolog hjälpa dig framåt.

Livscoaching för att undvika kognitiv dissonans

I de fall någon mår dåligt i större utsträckning behövs behandling mot kognitiv dissonans. KBT, kognitiv beteendeterapi, är ett bra val för att lösa upp knutarna. Samtidigt råkar vi alla ut för motstridiga tankar och känslor. Kognitiv dissonans är inte svartvitt utan förekommer på en gradskala. Du som känner dig rådvill i livet och inte riktigt kan sätta tummen på vad det är kan må bra av coaching som hjälper dig hitta rätt. Kanske vill du egentligen inte byta arbete men vågar inte ta steget. En kognitiv dissonans uppstår mellan din tanke om vad du borde göra och klara av och negativa tankar för att göra det.

Genom att arbeta förebyggande med coaching behöver du inte påverkas i alltför stor grad. Coaching hjälper dig att bli starkare och utvecklas som person. När du sedan utsätts för stress, kognitiv dissonans eller negativa händelser har du en stabil grund att stå på och kan hantera svårigheter lättare.

Recent Posts

Flow

Alla har någon gång upplevt att en utmaning, oavsett om det är en arbetsuppgift som fordrar intellektuell ansträngning...