fbpx
Nyhet! Bli matchad med rätt psykolog. Klicka här!

KBT hjälper mot inbillad fulhet – Dysmorfofobi

February 23, 2016
Ungefär 1 % av befolkningen lider av inbillad fulhet sk. dysmorfofobi och kan därför anses vara ett vanligt problem. Inbillad fulhet innebär att man har en kraftigt negativ bild av sig själv. Som namnet antyder, en tycker alltså sig vara fulare än vad andra faktiskt uppfattar det som. Dysmorfofobi är lika vanligt bland kvinnor och män.

Ofta blir en konsekvens av problemet att man försöker kompensera sitt utseende genom exempelvis skönhetsoperationer,  destruktivt mycket träning eller att man använder anabola steroider eller ohälsosamma bantningspreparat. En annan negativ konsekvens är att man isolerar sig och undviker att visa sig i sociala sammanhang. I de värsta fallen förskjuts vänner eller att man slutar sitt jobb för att det är så svårt att stå ut med de negativa föreställningarna om sig själv.

Dysmorfofobi har länge varit en psykiskt problem med ett starkt tabu och de som lider av dysmorfofobi har haft svårt att få hjälp. Nyligen presenterades dock en ny studie där forskarna har använt en ny skräddarsydd kbt-behandling specifikt ämnad åt att behandla inbillad fulhet. Behandlingen som utvecklats på Karolinska institutet är internetbaserad vilket innebär att klienten genomför ett stegvis program under 12 veckor via en internetportal med kontinuerlig kontakt med psykolog. Studiens resultat visade att den internetbaserade behandlingen gav ett positivt resultat för hela 56 % av de som deltagit. Var tredje person visade sig till och med vara helt botade.

Känner du själv att du har en alltför negativ bild av dig själv och ditt utseende, så negativ att det påverkar din vardag på ett negativt sätt? Då rekommenderar vi dig att ta kontakt med en psykolog som utövar KBT. På PsykologA finns flera psykologer på PsykologA med utbildning inom KBT som du är välkommen att boka tid hos. Ofta kan vi erbjuda tid inom en vecka.

Recent Posts

Mentalisering

Mentalisering Begreppet mentalisering inom psykologin kan spåras tillbaka till 1960-talet, men var länge ett koncept som...

Exponering

Exponering hjälper dig upp i sadeln igen! När du råkat ut för något obehagligt är det helt logiskt att inte göra om det....