Exponering hjälper dig upp i sadeln igen!
När du råkat ut för något obehagligt är det helt logiskt att inte göra om det. Vi lär oss sedan barnsben att undvika mycket. Lägga handen på en varm platta, slå andra när vi blir arga eller stoppa allting i munnen är det självklart bara bra att sluta med. Däremot kan vi också lära oss att undvika saker som vi egentligen vill klara av. Det finns personer som blivit utskrattade när de sagt ett fel under en redovisning för klassen och som sedan aldrig mer vill tala offentligt. Andra kanske tyckte det var otäckt att åka buss som små och har sedan dess utvecklat ett system för att slippa använda kollektivtrafiken. Någon kanske fick en spindel i ansiktet som liten och utvecklade sedan en fobi för just spindlar. Vi har alla något som egentligen inte är farligt som vi ändå helst undviker. Ibland är det inga större problem med detta, men andra gånger begränsar det oss i onödan.
Du har säkert hört talesättet om att när du ramlar av hästen ska du genast hoppa upp i sadeln igen. Principen gäller för alla otäcka händelser. Om ett barn till exempel råkar bränna sig när det är dags att blåsa ut ljusen kan det orsaka rädsla för att göra om samma sak. Genom att direkt blåsa ut ett nytt ljus förstår barnet att det går att göra detta utan att bränna sig. I annat fall förknippas handlingen att blåsa ut ljuset med att bränna sig och detta får stå utan motbevis. Det blir allt svårare att våga sig på det igen, eftersom det sista som hände etsar sig fast i minnet. Exponering innebär just att skapa nya minnen, att utsätta sig för det man är rädd för. Barnet som nu lyckas utan att bränna sig minns detta istället. Genom exponering för den otäcka handlingen försvinner rädslan för den.
Exponering löser upp knutar
Det behöver inte alltid vara en specifik händelse som gör att vi undviker något. Du kanske har sett någon annan råka illa ut, eller kan föreställa dig att något obehagligt ska hända. Vi är sällan rädda för att hoppa bungyjump eftersom gummibandet gått av vid ett tidigare tillfälle. Det är ändå lätt att förstå rädslan. Att våndas för att någon annan ska öppna toalettdörren trots att du kontrollerat att den är låst är inte lika logiskt, men kan vara lika svårt att komma över. En väl beprövad metod för att göra detta är exponering. Exponering handlar inte bara om att klara av situationen i sig utan också om att arbeta bort ångesten som är förknippad med den. Det är knappast ett krav att kunna hoppa bungyjump för att ha ett bra liv, men många andra saker kan påverka vardagen i negativ riktning.
I de här fallen kan exponering, ofta i flera steg, vara en avgörande faktor. Även om vi själva peppar oss inför en exponering, som att hålla ett tal på syskonets bröllop, går det inte alltid vägen. En god idé kan vara att starta med en mindre exponering. Kanske vågar du tala på en liten middag istället, och stärkt av detta sedan gå vidare till den större utmaningen? Ofta leder exponering till en lättnadskänsla, du bevisar för dig själv att något går att genomföra och inte är farligt. Den kan du bygga vidare på för att lyckas allt bättre med varje nästkommande exponering.
Själv är inte bäste dräng
Visst kan en del mindre problem lösas genom exponering på egen hand, men inte alla. En del saker tycks alla andra kunna och du vet logiskt sett att det inte är svårt. Ändå klarar du inte av dem. Detta är inget att skämmas för. Du har undvikit något länge, som ofta är fallet med något du förknippar starkt med obehag. Nu ska du klara av en exponering helt på egen hand och göra något du kanske inte gjort på många år. Självklart är det svårt att lyckas med även om du vet att en exponering kommer att hjälpa. Därför är det viktigt med stöttning under en exponering. Hjälp från en skicklig psykolog kan vara det du behöver. Det är absolut inget att skämmas för. Tvärtemot är exponering en vanlig behandlingsmetod av en anledning. Kognitiv beteendeterapi är till exempel en välfungerande behandlingsmetod där exponering ofta ingår. Tillsammans med psykologen kan en exponering ge mycket goda resultat och du får hjälp med att konfrontera den situation du är mest rädd för.