fbpx
Nyhet! Bli matchad med rätt psykolog. Klicka här!

Olika typer av fobier

Det är vanligt att människor drabbas av fobier. Det finns många olika typer av fobier. Här beskriver vi några av de vanligaste fobierna som det finns goda behandlingsmetoder för.
Människans hjärna är skapad för att upptäcka faror och förutse risker – med hjälp av känslan rädsla. Utan vår rädsla skulle vi människor inte ha överlevt alla faser i utvecklingen till de vi är idag. Tyvärr blir vårt rädslesystem ibland onödigt känsligt och vi reagerar starkt med rädsla i situationer där det inte finns någon fara. Detta är vad som händer om vi drabbas av någon form av fobi. Det finns mängder av fobier, vissa mer eller mindre vanliga. Exempel på vanliga fobier är socialfobi, fobi för något djur eller fobi för att flyga sk. flygrädsla. KBT- Kognitiv beteendeterapi har visat sig vara väldigt effektiv för att behandla fobier. Det finns olika typer av KBT-metoder som är skräddarsydda specifika fobier. Gemensamt för alla kbt-metoder för fobier är att man på ett varsamt med bestämt sätt närmar sig det man tycker är skrämmande, så kallad exponering. Genom direkt erfarenhet av gå emot sin rädsla samtidigt som man får erfara att det man är rädd för inte inträffar sker en ominlärning för hjärnan.

På PsykologA har vi psykologer och terapeuter som är specialiserade att behandla en rad olika fobier. Känner du att du har överdriven rädsla för något i ditt liv och att detta också går ut över din vardag och dina relationer kan det vara läge att uppsöka en psykolog och se vad en kbt-terapi kan göra för att underlätta. Här är exempel på fobier som vi på PsykologA har erfarenhet och kompetens av att behandla:

Klaustrofobi
Algofobi
Bakteriofobi
Dentofobi
Cynofobi
Hydrofobi
Autofobi – rädsla för ensamhet

PsykologA har även ett samarbete med psykologmottagningen Afobia som är specifikt inriktade mot att hjälpa personer med olika typer av fobier.