fbpx
Nyhet! Bli matchad med rätt psykolog. Klicka här!

Tvångstankar

Tvångstankar är något vi alla har i olika omfattning. När tvångstankarna blir så starka att de styr vardagen kan det vara bra att söka hjälp av en psykolog. På PsykologA har vi legitimerade psykologer som är specialiserade inom tvångstankar.

Att kontrollera din vardag

Glömde du att dra ut sladden till strykjärnet? Stängde du verkligen balkongdörren? En stressig morgon kan vem som helst bli orolig att glömma något. Det är helt naturligt när tankarna snurrar för att komma iväg så fort som möjligt. På jobbet kanske du tvättar händerna en extra gång och använder handsprit för att slippa bli sjuk. Eventuellt börjar du också fundera på om du inte ska använda handspriten en gång till efter att en kollega med hosta var inne på ditt rum. Det är nog lika bra för säkerhets skull. Du vill inte smitta barnen med en tuff influensa i onödan. Kanske kan du inte låta bli att undra om den där influensan som går inte är värre än vanligt. Tänk om du får en riktigt otäck sjukdom? Den här typen av tankar är inte ovanliga och de flesta människor kan känna igen sig i situationen. Om du har svårt att sluta grubbla eller måste kontrollera ytterdörren en extra gång till och från är det helt naturligt. De allra flesta av oss har perioder när de funderar lite för mycket över till exempel sjukdomar eller känner att de måste dubbelkolla sig själva. Ibland utvecklas detta tyvärr till tvångssyndrom, eller mer populärt uttryckt tvångstankar.

När kontrollbehovet blir problematiskt

Någon gång har du säkert tittat på klockan flera gånger i rad eftersom du i stressen omedelbart glömde bort hur mycket den var. Kanske har du även gått tillbaka och kontrollerat att alla plattorna på spisen verkligen var av och att du inte missade en förra gången du tittade. När du börjar glida över i tvångstankar blir det dock ett allt mer tidskrävande beteende. Om du inte kontrollerar spisen två, tre, kanske till slut tio gånger hindrar dina tvångstankar dig från att lämna hemmet. De gånger du försöker låta bli att handla i enlighet med dina tvångstankar kommer ångesten som ett brev på posten.

Kanske blir du rädd för att om du inte gör det kommer huset brinna ner, eller så kommer dina anhöriga bli svårt sjuka. Det som från början var en säkerhetskontroll när du var stressad har gett dig tvångstankar. I det här skedet har de också lett till tvångshandlingar, när du måste utföra en viss ritual. På engelska kallas detta OCD, Obsessive Compulsive Disorder. I Sverige finns det intresseorganisationer för dig som lider av tvångstankar eller OCD, så du är långt ifrån ensam.

Du behöver inte skämmas

Människor som har tvångstankar vet i stort sett alltid om att det är just tvångstankar. Det känns pinsamt att erkänna att du inte kan låta bli att dra ur och sätta i sladden till strykjärnet tolv gånger varje gång du stryker. Ändå kan du inte låta bli. Ännu värre känns det om du tvingas utföra tvångshandlingar där någon annan kan se det.

När tvångstankarna utvecklas och tar upp allt mer tid behöver du hjälp. När det når en timme per dag mår du definitivt bättre med behandling. Självklart är det bra att söka hjälp innan dina tvångstankar hinner utvecklas dit. Tvångstankar är inte något att skämmas över, det är många som lider av dem både i Sverige och i resten av världen. Som tur är kan du få effektiv hjälp för att bli av med dem.

Det finns hjälp att få för att vinna över tvångstankar

Du kan få hjälp att bli av med dina tvångstankar hos en psykolog. Det finns olika typer av terapi att prova. En form som heter KBT, Kognitiv Beteendeterapi, har visat sig fungera för många. En del människor tycker det är lite obehagligt att besöka en psykolog första gången. Därför kan det vara skönt att veta att första samtalet handlar om hur ni ska arbeta tillsammans. Dina tvångstankar ska ryckas upp med roten. Psykologen finns där för att hitta en spade som passar dig. Alla människor är unika och det finns inte en universell metod som psykologen kommer att tvinga på dig. Ni arbetar som ett team för att du ska kunna övervinna dina tvångstankar.

 

Det finns fler saker du kan prova. Avslappningsövningar som meditation och mindfulness kan hjälpa. En del mår bättre av motion. Kanske kan du också få stöd av vänner och familj. Om de inte känner till hur tvångstankar fungerar är det bra om de läser på. När de vet mer skäms du också mindre inför dem. Steg för steg hittar du vägar att slippa dina tvångshandlingar.