fbpx
Nyhet! Bli matchad med rätt psykolog. Klicka här!

Social fobi

Social fobi är ett vanligt psykologisk problem. Vi på PsykologA har legitimerade psykologer som är experter på att arbeta med social fobi. Välkommen att höra av dig till oss om du vill ha hjälp.

Ork och lust att umgås med andra

Alla är vi olika. En del av oss tycker inte om att stå i centrum. Kanske tillhör du en av dem som kan få hjärtklappning och fjärilar i magen om du ska stå på scen eller på annat sätt få all uppmärksamhet. Det är helt normalt, precis som att vi alla trivs med olika grader av socialt liv. Inom psykologin talas det ibland om introverta och extroverta personligheter. En mer introvert person trivs med att vara själv och behöver ladda batterierna emellan umgänge. Självklart vill personen fortfarande umgås, bara inte lika ofta och inte alls med all fokus på sig själv. En extrovert person är raka motsatsen.

Ibland utvecklas oviljan att stå i centrum till ett obehag att vara bland andra människor. Till exempel kan du svettas, skaka, få yrsel eller till och med domningar i fingrarna när du tvingas att umgås i större sammanhang. Det kallas för social fobi. En social fobi ger ofta en rädsla för att göra bort dig. Du kanske undviker fester eller att fika med vänner. Social fobi kan till och med ge dig ångest inför ett telefonsamtal. En social fobi kan därmed göra att du inte klarar ditt arbete. Det är också fruktansvärt att inte kunna umgås med sina vänner och sin familj utan att må dåligt.

Bra att söka hjälp tidigt

Som tur är går social fobi att behandla. Det innebär inte att du måste umgås varje dag och stå i centrum ofta. För att räknas som symptomfri är inte antalet sociala kontakter ett kriterium. Så länge du inte avstår från social kontakt på grund av en social fobi är den borta. Däremot är det bra att försöka ha kontakt med andra människor regelbundet så du inte återfaller.

När det går så långt att en social fobi hindrar dig behöver du hjälp. Ju tidigare desto bättre är det. För varje tillfälle du inte orkar med en social kontakt blir det värre. Det beror på att du lär in ett mönster som blir allt svårare att bryta. Till slut kan det vara jobbigt att ta sig utanför dörren.

Goda möjligheter att överkomma social fobi

Det finns behandling för social fobi som bevisats vara mycket effektiv. Ibland kan det räcka med att prata med någon du litar på och öva på det som social fobi kan hindra dig från. Om en social fobi har utvecklats så långt att den orsakar stora problem i vardagen kan det vara svårt att prata med vänner. Då är det tryggare att prata med någon som är expert på social fobi. Ibland behövs även medicinering och då är det viktigt med råd och hjälp. Du ska kunna välja en psykolog som passar dig. Därför är det bra med en mottagning som erbjuder både olika metoder och flera olika psykologer. Om det visar sig att en annan psykolog är bättre för att hjälpa just dig att överkomma en social fobi bör det vara enkelt att kunna byta. Därför bokar psykologen inte in fler än ett par enstaka möten för att se hur ni arbetar tillsammans. Du behöver känna förtroende för din psykolog för att övervinna de symptom du får av social fobi. Genom de orienteringssamtalen som vi har på PsykologA får du möjlighet att undersöka om personkemin stämmer med din psykolog.

En metod som visat sig vara mycket effektiv är KBT, men även till exempel psykodynamisk psykoterapi och andra metoder kan övervägas. Alla människor är unika individer och vägen ur social fobi kan se olika ut.

Du kan göra framsteg på egen hand

Social fobi är inget som psykologen kan bota åt dig. Det största arbetet gör du själv. Psykologen kan ge dig metoder och därmed mod att våga utmana och klara av allt svårare situationer. Om din sociala fobi är fienden kan psykologen ge dig vapen, men ditt öde ligger i dina egna händer. Bara du kan ta beslutet att kämpa och vinna över en social fobi som orsakat lidande för dig. Du kan också komplettera terapin med att till exempel motionera eller prova på metoder för avslappning. Kanske lär du dig att meditera eller att göra mindfulness-övningar.

Du kan även du be din familj, släkt och vänner att hjälpa till. Om de förstår hur en social fobi fungerar kan de stötta och hjälpa dig istället för att pressa dig att umgås när du inte orkar. Be dem gärna läsa på eller kanske möta en psykolog i en anhöriggrupp. Anhörigstöd kan ge dig mycket hjälp även tiden efter behandlingen. Tillsammans kan ni och psykologen bli ett vinnande team som håller den sociala fobin på avstånd.