fbpx
Nyhet! Bli matchad med rätt psykolog. Klicka här!

De vanligaste tankefällorna

Tankefällor är något vi alla hamnar i, mer eller mindre. Känner du att du fastnar i någon form av tankefälla kan någon av våra psykologer på PsykologA hjälpa till i form av coaching eller terapi.

De vanligaste tankefällorna

Tankefällor inträffar då vi inte har ”tid” att tänka igenom en situation tillräckligt. Vi gör en så kallad kognitiv genväg. Ofta gör vi rätt i våra snabba bedömningar men ibland blir det väldigt fel, det är då vi kan prata om tankefällor. Här är några av de vanligaste.

1. Allt-eller-intet-tänkande

Allt är svart eller vitt. Det finns ingenting däremellan, ingen gråskala. Om något inte är helt perfekt är det totalt misslyckat. Ex. Du har kommit två på en stor tävling. Du ser det som ett totalt misslyckande att du inte komma etta, trots att andraplatsen är mycket bättre än vad du hade hoppats på.
Se upp med ord som ”ingenting”, ”allt”, ”totalt” eller ”fullständigt”. De visar att du kan vara på väg in i den här tankefällan.

2. Övergeneralisering

Enstaka negativa händelser uppfattas som ett mönster som är typiskt för livet som helhet. Ex. Du fick inte vara med i startelvan och drar slutsatsen att du aldrig någonsin kommer att få en ordinarie plats. De flesta måste börja med en position i laget som icke ordinarie. Att du inte får vara med från start betyder inte att du inte kommer vara så för alltid.Se upp med ord som ”aldrig” eller ”alltid”.

3. Tankeläsning

Man antar utan grund att någon tänker negativt om en själv. Man gör inga försök att kontrollera om det verkligen är så. Ex. Du möter en person du känner på gatan. Denne hälsar inte och du drar slutsatsen att han inte tycker om dig. Han kanske gick i egna tankar och inte såg dig. Det enda sättet
att säkert veta vad någon annan tänker är att fråga honom eller henne. Känner du igen exemplet från förra sessionen?

4. Spådomar

Man förutsäger att saker och ting kommer att gå dåligt eller inte fungera. Man är så övertygad om att en förutsägelse är sann att man handlar som om den redan vore det. Spådomar kan bli självuppfyllande profetior. Genom att vi handlar som om de redan vore sanna kan de bli det. Ex. Du ringer inte din pojkvän eftersom du tror att han är trött på dig. Kanske tröttnar han på dig om du aldrig hör av dig.

5. Katastrofiering

Man fokuserar på negativa händelser som skulle kunna inträffa eller räknar med sämsta möjliga resultat. I fantasin låter man tänkta situationer få katastrofala följder eller banala händelser få extrema och katastrofala följder. Ex. Du vill inte ta chansen att spela med a-laget eftersom du kommer vara så nervös att du kommer skämma ut dig och kanske till och med se till så att laget förlorar. Det är sällan någon gör en så dålig insats så att man tvingas skämmas. Skulle det inträffa är det ingen som skulle tycka att du är en idiot eller en helt värdelös människa. Alla skulle förmodligen fundera över hur de skulle kunna hjälpa dig på bästa sätt. Räknar du alltid med att det värsta ska inträffa?

6. Förminskning och förstoring

Man överdriver eller underdriver egenskaper, erfarenheter eller händelsers betydelse. Man förminskar det som är positivt och förstorar det som är negativt. Ex. Du kommer för sent till en träning och drar slutsatsen att hela din säsong kommer drabbas negativt. Det kan ställa till besvär och väcka förargelse om du kommer för sent, men det är inte världens största försyndelse.

7. Känslotänkande

Man antar att ens känslomässiga reaktioner avspeglar verkligheten som den är. Ex. Du känner dig dum och drar slutsatsen att du därför är det.

8. Personalisering

Man anklagar sig själv för sådant som man inte har kontroll över. Ex. Du anklagar dig själv för att din
lagkamrat råkat ut för en skada, trots att du inte kunnat påverka förloppet.