Nyhet! Bli matchad med rätt psykolog. Klicka här!

Depression

Livet är inte alltid en dans på rosor

Det finns perioder när allting känns fantastiskt. Relationerna med vänner och familj är på topp och karriären går som på räls. Tyvärr undslipper ingen av oss även tunga ögonblick i livet. Du kanske blir ovän med någon du stått nära, tvingas byta arbete eller skiljas från din barndoms sommarstuga. Det är helt naturligt att vara ledsen och nedstämd en period över detta innan du går vidare med livet. Förhoppningsvis kan vänskapen repareras. Du kommer in i det nya arbetet och en kolonistuga betydligt närmre ditt hem fyller hålet efter sommarstugan. Ibland kommer ännu tuffare situationer som en skilsmässa, att förlora en familjemedlem eller att drabbas av en sjukdom som begränsar livet framöver. Vid de här tillfällena behövs en sorgeperiod innan det går att ta sig tillbaka till livet igen. Särskilt om det är en kombination av flera olika saker. Ekonomiska problem vid en skilsmässa är till exempel inte ovanligt idag. De flesta människor har lån på huset och det kan leda till jobbiga diskussioner med den personen du just då egentligen inte orkar träffa.

När nedstämdheten inte går över

Ibland övergår nedstämdheten eller sorgen i en depression. Det är naturligt att vara ledsen eller sörja, men en depression är ett sjukdomstillstånd som du kan få hjälp att ta dig ur. Många människor inser inte vad de drabbats av eller drar sig för att söka hjälp. Sorgligt nog kan det fortfarande vara ett tabu. Du är absolut inte en svag eller sämre människa för att du har drabbats av en depression.

Depression är en mycket vanlig diagnos, och risken för att du själv eller någon du känner kommer att drabbas är stor. Om både lättare och svårare tillstånd räknas in säger statistiken att var fjärde man och varannan kvinna genomlever en depression någon gång under sitt liv. Tyvärr drabbas många unga av depression idag. En depression kan också utbryta i samband med åldrande och känslorna inför detta.

Det vanligaste är en ”egentlig depression” som finns i tre olika grader. Den som drabbas av en lättare depression tar sig ibland ur den på egen hand. Eftersom det kan ta upp till ett halvår rekommenderas ändå stöd. Om den återkommer eller blir djupare är det nödvändigt att få hjälp. Du har drabbats av ett sjukdomstillstånd. En svår influensa kanske du klarar på egen hand, men om du bryter benet skulle du åka till sjukhuset, eller hur?

Vem som drabbas och vilka symptom som uppstår

En del människor har lättare att drabbas av depression, precis som en del har lättare att drabbas av andra sjukdomar. Det kan bero på en medfödd sårbarhet eller på att personen utsatts för många tuffa händelser i livet. Den som känner sig ensam är också sårbar då skyddsnätet som kan hjälpa till saknas.

Det som händer i kroppen när en depression drabbar dig är att signalsubstanser i hjärnan kommer i obalans. De skickar helt enkelt ut felaktiga signaler som gör att du mår dåligt. Tyvärr använder en del människor alkohol för att må bättre för stunden vilket i långa loppet förvärrar tillståndet. Depression kan också bero på eller bli värre av till exempel brist på B12, folsyra eller blodbrist. Därför behöver du också ta tester för att se om det finns fysiska orsaker till din depression.

Symptom på depression är långvarig orkeslöshet, nedstämdhet och en känsla av meningslöshet. Det är också vanligt med oro, ångest eller koncentrationssvårigheter. Många förlorar sin sexlust och börjar äta för lite eller för mycket. Om du har upplevt flera av dessa symptom i mer än två veckor i rad bör du söka hjälp. En riktigt svår depression kan leda till tankar på att ta sitt eget liv.

Det finns behandling att få

Eftersom depression är ett så pass vanligt tillstånd finns också väl beprövade behandlingsmetoder. Terapi är i de flesta fall avgörande för en lyckad behandling. Ibland kan det också behövas medicinering för att rätta till signalsubstanserna. När de ska balanseras kan din depression bli värre under en kort tid. Då är det viktigt med nära kontakt så att du kan få hjälp omedelbart. Efter en depression är det en god idé att behålla en samtalskontakt. Idag finns också till exempel appar i din telefon som kan hjälpa till. Möjligheterna är oändliga. Tillsammans ger detta mycket goda förutsättningar för att hålla din depression på långt avstånd.