fbpx
Nyhet! Bli matchad med rätt psykolog. Klicka här!

Panikångest

Panikångest är väldigt vanligt förekommande. När panikångesten kommer ofta och på ett sätt som gör att din vardag och mående påverkas negativt är det bra att söka hjälp av en psykolog. PÅ PsykologA finns legitimerade psykologer som är specialiserade inom panikångest.

När världen blir för mycket

I perioder kan livet vara riktigt tufft. Jobbet kan vara extremt stressigt, ekonomin kan hota att fallera, du kan förlora någon i din närhet. Du kanske inte ens hinner tänka efter hur stressad du egentligen är. I tider som dessa när både politiken och vårt lands ekonomi är som den är, så kanske du försöker skjuta undan tankarna om din egen ekonomi. Resonemanget kan vara att det inte hjälper att oroa sig men den lilla gnagande känslan stannar ändå kvar. När du förlorar en familjemedlem eller nära vän måste sorgen få ta tid och plats. Det går inte alltid att hitta tid och plats i livet just då. Det är normalt att i en period vara stressad, orolig eller sörja. Ibland kan det dock gå över gränsen och orsaka till exempel panikångest.

En reaktion på en alltför tung börda

Vad exakt det är som orsakar panikångest är inte fastställt. I många fall utbryter det efter en stor påfrestning i livet. Ibland kan det även komma efteråt, när du äntligen kan börja andas ut. Panikångest kanske drabbar dig om du inte fått bearbeta det som hände utan tvingats skjuta undan det. Det finns också teorier om att en del människor bär med sig gener som gör att de lättare drabbas. Den som drabbas av panikångest kan aldrig vara helt säker på orsaken. Något blev för mycket och för tungt vilket orsakade panikångest. Kanske är det en kombination av gener och en tuff situation. Det är dock aldrig ditt fel.

Hur känns det att ha panikångest?

Ångest kommer i flera former. Den kan bero på en depression, vara en bieffekt av en psykisk sjukdom eller komma till synes helt utan orsak. Känslor som liknar stark stress, oro eller nervositet är exempel på hur ångest kan kännas. Panikångest misstolkas ofta som en fysisk sjukdom eftersom den ger så många fysiska symptom. Det är vanligt att bli yr och illamående samt att få svårt att andas. Den drabbade kan börja svettas, darra, få stickningar eller domningar i armar och ben. Domningarna kan kombineras med smärta i bröstet. Det gör att många människor uppsöker akuten i tron att de fått en hjärtattack och håller på att dö. Andra känner att de inte kan kontrollera sig själva och blir rädda för vad de kan ta sig till. Det går inte att i förväg veta om eller när din panikångest ska attackera. Attacken behöver inte pågå längre än ett par minuter men det kan kännas som en evighet. Det hjälper när du vet om att det är panikångest och att du inte håller på att dö, men det räcker sällan för att på egen hand stoppa attacken.

Panikångest kan kännas som en hjärtattack

Diagnosen börjar med att utesluta fysisk sjukdom

En läkare kan snabbt fastställa att du som drabbats inte har en fysisk sjukdom. Om din panikångest leder till flera attacker eller stark rädsla för flera attacker krävs det ofta hjälp för att lära sig att kontrollera den. Du kan behöva både terapi och medicinering. Det känns ofta som om din panikångest kontrollerar dig men med rätt hjälp kan du istället kontrollera den. Det är möjligt att arbeta bort de katastroftankar som förknippas med panikångest.

Under en behandling arbetar du och psykologen också med de bieffekter panikångest kan ge. Rädslan för att få en attack kan orsaka ångest. Det här kallas ”förväntansångest”, det vill säga du får ångest eftersom du vet att du kan få ångest. Den blir värre av att din panikångest kan komma när som helst och var som helst. Den som haft flera attacker undviker gärna folksamlingar eller offentliga platser av rädsla för att utsättas för panikångest där. Det är inte ovanligt att panikångest börjar komma när du är som mest rädd för att den ska komma. Till exempel kan en hiss vara en plats där du känner dig utsatt eftersom du inte kan ta dig därifrån under tiden hissen rör sig. Det gör att du kan få ångest av att åka hiss och då måste du arbeta för att bli av med denna rädsla också.

Att leva med panikångest

Det kan aldrig garanteras till hundra procent att du inte kommer att få fler attacker. Det finns dock mycket du kan göra för att stoppa dem. Din psykolog kan hjälpa dig att hitta tekniker för att avvärja panikångest. Du kan även använda regelbunden motion, avslappningsövningar eller prova att skriva av dig. Med andra ord kan du kontrollera din panikångest och ta tillbaka ditt liv.